jueves, 1 de septiembre de 2011

Spaans afval

Thuis in Jalon verzamelen we ons afval in allerlei verschillende bakjes en zakjes.
Elke ochtend loop ik met de honden door het bos bergop, richting de kraal waar de geiten en schapen opgesloten zitten. Die krijgen de overschot van ons voedsel zoals sla, aardappelschillen en dies meer. Ze kennen me al goed en laten het zich lekker smaken.
Dan is er de houten bak met het glas dat we naar de groene glascontainer brengen, de zak met papier voor blauwe papiercontainer, de zak met plastic voor de gele plastic-container en de zakjes met organisch afval voor de groene containers (of contenedores).
Je ziet alles netjes gescheiden.
Vanaf vorig jaar zagen we in allerlei andere gemeenten en dorpen dan Jalon een nieuw model van container verschijnen. Ze zitten onderaards, hebben een mooier model, nemen minder plaats in en stinken minder want sluiten zich altijd automatisch na gebruik.
In de lente zagen we dat deze nieuwe afvalcontainers ook in ons dorp werden gebouwd. Ze zijn nu af,maar staan er sedertdien triest en ongebruikt bij.
Waarom?
Omdat ze nu hebben ontdekt dat het gebouwde model niet past op de vrachtwagens die hier bij ons het huisvuil ophalen. Resultaat? We gebruiken nog steeds de oude containers.
Is ons afval echt gescheiden?
Een groep studenten van de universiteit van Alicante heeft nu een aantal vrachtwagens die het afval in het lelijke Benidorm ophalen, in het geheim gevolgd tot aan de stortplaatsen.
Wat hebben ze ontdekt?
Dat die vrachtwagens met het gescheiden afval, hun vracht helemaal niet naar verwerkingsinstallaties brengen maar heel leuk alles weer samen op één en dezelfde (geheime) hoop gooien.
Hoe kan zoiets?
Dat kan door de torenhoge corruptie in Spanje.
Hoe werkt het systeem bijvoorbeeld in het nabij gelegen Calpe? (Maar er zijn honderden andere voorbeelden)
Een kerel, genaamd Morato, wordt tot burgemeester verkozen op de lijst van de Partido Popular. De PP is een soort oude Spaanse CVP, maar dan nog machtiger dan de CVP in het verleden in België ooit was.
Morato heeft een vriend die lekker veel en snel geld wil verdienen.
Dus krijgt die vriend het contract voor het ophalen en verwerken van alle huisvuil in Calpe. Dat hij niets van afvalverwerking kent is bijzaak.
De vriend belooft in het contract met de gemeente dat hij een nieuwe verwerkingsinstallatie zal bouwen.
Dan begint de ophaling van het huisvuil.
De vriend bouwt geen verwerkingsinstallatie, maar gooit alles ergens op een hoop waarvan de ligging geheim wordt gehouden. Hij stuurt dan fakturen naar de gemeente Calpe voor hoeveelheden die veel groter zijn dan wat hij ophaalt.
De gemeente, dwz de inwoners, betaalt.
Het teveel betaalde gedeelte wordt dan verdeeld tussen de vriend, burgemeester Morato en diens vrienden in de gemeenteraad.
Dat gaat zo tien jaar door en Morato kan zich een fortuin bij elkaar graaien.
Nu stond het verhaal in de krant El Pais.
Een pikant detail: Op zijn belastingaangifte vermeldt Morato niets van zijn enorme rijkdom. Hij geeft aan dat hij de bezitter is van...een oude brommer.

Grappig niet? Of triest?

Lieve groeten vanuit Spanje van opa Bruno

No hay comentarios:

Publicar un comentario